Boktips 2

Min typ brorsa
Titel: Min typ brorsa
Författare: Johanna Lindbäck

Ytterliggare en bok i ungdomskategorin. Denna bok läste jag mitt i natten på ett tåg mot Kiruna samt under trötta mornar efter att ha varit på festival. När jag läste boken insåg jag för första gången att jag verkligen vuxit ifrån tonårsförälskelserna i bokform. Denna bok handlar nämligen inte om annat än tonårinar som blir kära i personer de inte borde bli kära i. Jag kan lätt identifiera mig med familjesituationen som titeln antyder, brorsan som inte är en brorsa utan någon som flyttar in samtidigt som mammas nya kille. Jag har dock aldrig haft några romantiska känslor för min typ brorsa, han är trots allt typ 10 år äldre än mig. Men i denna boken lyfts problematiken kring denna familjebildning och det intreserar mig. Så du där ute som läser detta och som är 15år gammal, läs boken, den har endå lite djup att erbjuda.

Ibland får man fint besök

Två dagar i Juli hade vi fint besök från göteborg. Lite spontant och mysigt och trevligt och roligt. En kväll med musik och kortspel och god mat och dryck i goda vänners lag. Det är det som är de fina stunderna i livet.Kan ni tänka er att de har skrattspeglar i Mariebergsskogen??

Saft- och syltmamma

Jag kommer bli en sådan dära saft- och syltmamma när jag bli stor. Idag hjälpte jag en kompis att plocka vildhallon och göra sylt på dessa vilket resulterade i en välfyld syltburk i mitt kylskåp. Imorgon ska jag försöka få tag på en fin, lagom stor glasburk att ha till blåbärssylten jag ska göra och om några veckor har jag blivit lovad att få följa med ut och plocka lingon och lära mig hur man gör lingonsylt. Gott gott gott. Nu saknas bara att jag hittar någon som vill ge mig äpplen också så jag kan göra äpplemos så är min lycka gjord sen!!

Ett par veckor med familjen

Dagen efter Putte i Parken sov jag i stort sett hela dagen. Tänk vad trött man kan bli av två veckors festivalande. Jag fick dock bara en dagsvila innan det var dags för nästa resa. Denna gångne var det familjen som skulle få sig ett besök.

Jag hade planerat att jag skulle hjälpa Putte med att måla staket och klippa gräset, men under mina två veckor hemma regnade det i stort sett varje dag. Därför blev det inget målande eller gräsklippande. Istället slappade jag och umgicks med mamma. Fikade med en vän. Umgicks lite mer med hela familjen. Hjälpte Putte med bilproblem. Och tillslut kom vi fram till veckan min familj skulle åka på semester och jag skulle följa med för första gången på typ 6år.

Resan gick till Örlen utanför Tibro. Första dagen på semestern var en söndag och då gjorde vi ingenting. Slappade och slappade. Mamma hade blivit sjuk. Dag 2 blev jag också sjuk men vi trotsade sjukdomen och begav oss till Lidköping för att gå på stan. Dag 3 var vi inne i Tibro och fikade och shoppade. Dag 4 och 5 slappade vi och Jonas kom ut för att spendera de sista dagarna av semestern med oss. Sedan bar det av hem. All in all var semestern trevlig och skojig, trots sjukdom och trötthet.

Bärplockning

De senaste två dagarna har jag spenderat hos Sannas mormor och hjälpt henne plocka vinbär. 18 liter fick vi ihop så nu blir det mycket god saft. Jag och sanna plockade även drygt 5liter blåbär till oss själva också så en av de närmsta dagarna nu så ska jag koka lite blåbärssylt. Är fint när man kan livnära sig på saker från naturen. Got gott!

Boktips 1


Titel: Imorgon när kriget kom
Författare: John Marsdens

Detta är den första boken i en serie som handlar om framtidens krig. Det låter inte så spännande men jag tycker att problematiken som presenteras är verklig och tänkvärd. Kort och gott handlar boken om några tonåringar som åker ut och campar i Australiens vildmark, när de kommer tillbaka till sina hem har det skett en invation av Australien. Människorna i de närliggande U-landen har tröttnat på att alltid dra det kortaste strået och har invarderat och förslavat den Australiensiska befolkningen. Det blir ungdomarnas uppgift att rädda staden de bor i och kanske hela landet.

Jag tycker som sagt att problematiken är verklig. Vad händer när U-länderna tröttnar på de orättvist fördelade resurserna? Det finns betydligt fler männiksor i fattigdom än i välfärd i världen och om de skulle bestämma sig för att anfalla kan resultatet bli ödesdigert. Och varför gör inte vi i I-länderna mer för att minska snedfördelningne av resurser? Boken väckte helt enkelt tankar hos mig som jag inte tänkt på att tänka förut. Sedan har den helt klart långa episoder av tonårsdravel som jag känner att jag börjat växa ifrån, men som jag säkerligen hade uppskattat mer för 5 år sedan. Överlag är det dock en bra bok och jag ser fram emot att läsa fortsättnignen av serien.

Putte i Parken

När jag varit hemma från Kiruna i mindre än 24 timmar var det dags att påbörja mitt arbete som funktionär på Putte i Parken 2012. Mitt arbetsområde skulle vara säkerhet, scen och backstage. Med andra ord, lilla jag skulle stå framför artister och titta så publiken hade det bra, eller så skulle jag stå bakom scenen och kolla så artisterna fick vara ifred för obehöriga besökare. Inte världens roligaste jobb men inte det tråkigaste heller. Vissa pass var det bara långt tråkigt och hopplöst. Andra pass kunde jag glädjas åt att jag fick höra artisterna på scenen hela tiden och i vissa fall kunde jag även se showen. De sena arbetspassen gick, för mig, mest ut på att vakta grindar ingen ville igenom eller scener som ingen spelade på etersom jag anses lite för kort för att stå i diket framför scenen när de största banden spelar. Jag kan förstå det, om man inte ser längre än första raden i publikhavet och det är publiken man ska hålla koll på kan det ju bli farligt.

Jag rekomenderar starkt alla som inte har råd att betala 1700kr för biljett till Putte i Parken nästa år att söka som funktionär. Arbetspassen är inte övermäktigt långa, ca.  8h så vanlig arbetsdag, och man jobbar "bara" 3 av 4 dagar vilket är ett plus. Arbetsledarna är också trevliga, de flesta, de som inte tror att man inte klarar av något som kräver muskelstyrka bara för att man är tjej. Dem vill man slå på för man blir så frustrerad...Kiruna

I början av sommaren reste jag och min vän Sanna till staden som alltid sover, Kiruna! Resan gjordes för att hälsa på min syster som precis flyttat dit och för att besöka Kiruna festivalen. Detta var en vecka med mycket glädje men också mycket trötthet. Jag kan inte dela allt vi gjorde för det skulle ta mig hela natten men ett axplock av bilder kan jag allt bjuda på...


Vi åt pizza på stans pizzeria...


Vi jobbade hårt på bokloppisen som biblioteket annordnade...


Vi höll ett löfte till en främling och besökte stadens stadshus...
Vi förföljde sommarmusikanterna...överallt...


Vi petade på stadens klocktorn...


Vi kollade in Sveriges coolaste kyrka...


Vi besteg ett berg...
Vi såg Sean Banan...


Vi brottades med punchon...

Här dog min kamera så resten av resan finns inte dokumenterad från mitt håll. ska dock avkräva Sanna på bildbevis på att jag var kvar hela veckan och inte bangade på grund av lite regn...

Sommaruppehåll

Ja, då har bloggen haft sitt sommaruppehåll. Jag har gjort massa roliga saker i sommar och jag ska försöka börja uppdatera här så smått. Kommer nog ta lite tid eftersom jag fortfarande har sommarledigt och inte vill spendera hela dagarna vid datorn.... Men snart ska nog mina sommarminnen finnas uppe...

RSS 2.0